Facebook Instagram

4 nejčastější chyby při přípravě steaků na pánvi

441
30. ledna 2020 Autor: Klára Kvitová Foto: Honza Zima

Stejně jako grilování na ohni, i příprava steaků na pánvi má svá pravidla, kterých se vyplatí držet. Připravili jsme pro vás seznam nejčastějších chyb z domácích pánviček.

Tuk přímo na pánev

Tuk (lůj nebo rostlinný olej) si nechte rozpustit v dlaních a pečlivě jej vmasírujte do celého steaku. Při kontaktu s žárem pánve se povrch masa krásně zapeče.

Někteří kuchaři steaky rádi opékají ve vysoké vrstvě tuku, ale vmasírování do masa je podle nás ta nejjednodušší varianta.

4 minuty z každé strany stačí

Nemá smysl slepě následovat obecné návody na to, kolik minut steak opékat. Záleží na výšce řezu a taky na tom, jak moc chcete maso propéct. Výsledek otestujte prstem – jestliže je maso měkčí a neklade odpor, pak je méně propečené. Pokud chcete steak propečenější, počkejte, až bude na pohmat tvrdší. Nebo se řiďte pravidlem 2 na 2 – plátek vysoký na dva prsty opékejte z každé strany 2 minuty.

Maso vždy pokládejte na dostatečně rozpálenou pánev. Čím víc, tím líp – počkejte si, až se z pánve začne kouřit, a nebojte se opéct steak úplně do hněda!

Z lednice přímo na pánev – a rovnou na talíř

Steak potřebuje odpočinek – před pečením i po něm. Maso vytáhněte z lednice minimálně půl hodiny (velké kusy až 2 hodiny) předem a nechto ho natemperovat, tedy odležet při pokojové teplotě. Studený steak by při kontaktu s rozpálenou pánví dostal šok a po upečení by mohl být tuhý.

Hotový steak nechte pár minut odpočinout mimo pánev, nebo mu dopřejte 10 minut na roštu v troubě předehřáté na 100 °C – maso si tak v sobě udrží víc šťávy. Můžete taky stáhnout hořák na minimum, nechat maso chvíli odpočívat přímo na pánvi a polévat ho výpekem.

Pánev s tenkým dnem

Steaky vyžadují pánev se silnějším dnem. Když hodíte syrové maso na pánev s tenkým dnem, její povrch se pod ním ochladí, steak zbělá a spíš se dusí. Oproti tomu pánev s tlustým dnem teplo drží, takže se maso začne opékat hned. 

Na přípravu steaků je ideální indukční plotýnka nebo plynový sporák – mají totiž největší výkon a kuchařům se osvědčily nejlépe.

A poslední, ale nejdůležitější podmínka, bez které jsou všechny rady a návody zbytečné? Základem úspěchu je kvalitní vyzrálé maso – z nekvalitního masa nevykouzlí vynikající steak ani zkušený profík.

Mohlo by vás zajímat
10 základních rad, jak ugrilovat perfektní steak

Držte se našich pravidel a u grilu zaválíte!

Více zde

Jak zpracovat maso do poslední mrtě

Načíst další článek...