Facebook Instagram

5 omáček ke steaku

5403
16. února 2023 Autor: Klára Kvitová Foto: Honza Zima

Grilování i podávání steaku máte v malíčku, ale tápete, co k masu nabídnout? Teprve omáčka dělá kuchaře, a proto si na její přípravě dejte záležet. Můžete se pustit do omáček teplých, z čerstvých bylinek, anebo do exotických kombinací s majonézou.

Kávová omáčka z Kantýny

Káva, lanýžový olej, silný demi glace a máslo – kombinace, která skvěle doprovodí hovězí steaky s výraznou chutí. Dejte si ji třeba k oponce, veverce nebo ke kulaté pleci.

Na 4 porce potřebujete:

160 ml hovězího demi glace
20 ml espressa
60 g stařeného hovězího loje, nakrájeného na kostičky (koupíte v řeznictví v Kantýně)
snítka tymiánu
20 g másla
2 polévkové lžíce lanýžového oleje
2 g mletého černého pepře

  1. V hrnci rozpusťte demi glace, přidejte kávu, lůj a tymián. Zahřejte a nechte chvíli provařit. 
  2. Sundejte z plamene, přidejte máslo, lanýžový olej i pepř a odstraňte tymián. Už nezahřívejte. Počkejte, až se máslo rozpustí, a promíchejte. Podávejte ke grilovanému hovězímu.

Chimichurri 

Argentinská omáčka z čerstvých bylinek je klasika, kterou milují snad všichni masaři. Zvládnete ji raz dva!

Suroviny na 10 porcí:

  • 8 g čerstvého oregana
  • 20 g červených feferonek
  • 30 g hladkolisté petržele
  • 20 g česneku
  • 30 ml vinného octa
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 2 g celého černého pepře
  • 5 g soli

Nasekané oregano, feferonky, petržel a prolisovaný česnek spojte s ostatními surovinami a promíchejte.

Pepřová omáčka z Čestru

Umět připravit dobrou pepřovku je nenahraditelná dovednost každého kuchaře! Pusťte se do ní podle receptu z Čestru.

Na 10 porcí potřebujete:

21 g kulatého fermentovaného pepře 
21 g dlouhého fermentovaného pepře
30 g másla
50 ml koňaku nebo brandy
150 ml demi glace

Máslovývar

Nejdřív si přichystejte máslovývar, kterým se omáčka ředí. Na uvedené množství ho budete potřebovat 240 g. Míchá se v poměru 2:1, spojte tedy 180 g másla s 80 ml vývaru.

  1. Nechte máslo povolit na pokojovou teplotu a v mixéru ho vyšlehejte doběla. 
  2. Pomalu přilijte vlažný hovězí vývar.
  3. Hotovou směs zchlaďte.

Máslovývar uchovejte v lednici nebo mrazničce, bude se vám hodit na další omáčky.

Omáčka

  1. Fermentovaný pepř prosijte, abyste ho zbavili soli.
  2. Dlouhý pepř nakrájejte nadrobno.
  3. Rozpalte pánev, dejte na ni máslo a krátce orestujte oba druhy pepře.
  4. Přilijte brandy nebo koňak a nechte alkohol odpařit.
  5. Do směsi vlijte demi glace a krátce provařte. Poté odstavte z plamene, přidejte máslovývar a promíchejte. 
Mohlo by vás zajímat
Demi glace

Dlouhé zimní večery? Čas na dlouhé tažení demi glacu!

Více zde

Koriandrová majonéza z Brasileira

Jedna z nejoblíbenějších omáček, které se podávají k masu při churrascu v Brasileiru. Na salátovém baru má své čestné místo!

Na 6 porcí potřebujete:

Majonézový základ

  • 4 žloutky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce bílého vinného octa 
  • sůl
  • 300 ml slunečnicového oleje 
  1. Prošlehejte žloutky s hořčicí, vinným octem a solí.
  2. Za stálého šlehání přilévejte pomalým pramínkem olej a vyšlehejte majonézu.

Koriandrová majonéza

  • 300 g základu na majonézu
  • 50 g bílé cibule, nakrájené nadrobno
  • 10 g lístků čerstvého koriandru, nasekaných nadrobno 
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno 
  • šťáva z ½  limety

K majonézovému základu přidejte ostatní suroviny a promíchejte.

Teriyaki z Brasileira U Zelené žáby

Omáčka teriyaki má příjemně nasládlou chuť, která sluší nejen masu z ohně, ale také grilovaným rybám, třeba takovému steaku z tuňáka. Kuchaři ji používají i místo marinády nebo s ní dokončují poké.

Připravte si:

  • 300 g cukru krupice
  • 250 ml sójové omáčky
  • 150 ml Mirinu (sladkého rýžového vína, seženete mj. v obchodech s asijskými potravinami)
  • 30 ml rýžového octa
  • 15 ml sezamového oleje
  • 20 g čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • špetku mletého pepře
  • špetku mletého chilli
  1. Z cukru udělejte karamel.
  2. Zalijte ho sójovou omáčkou promíchanou s ostatními ingrediencemi a na mírném plameni vařte do zhoustnutí – konzistence by měla připomínat sirup.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalý steak na pánvi

Období grilovaček je daleko – rozpalte pánev!

Více zde

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Tipy od šéfkuchařů, perfektně ugrilované steaky, nápadité omáčky i přílohy! To vše váš naučí šéfkuchaři a řezníci z Ambiente v pražském centru Um! Vyberte si kurz, který z váš udělá vyhlášeného hostitele!

Picanha z Brasileira

Načíst další článek...