Facebook Instagram

Hovězí na pepři z Lokálu U Bílé kuželky

104
18. března 2020 Autor: Klára Kvitová Foto: Honza Zima

Dušené maso s rýží, to je klasika českých hospod. I takto zdánlivě obyčejné jídlo si ovšem zaslouží kvalitní maso! V Lokále U Bílé kuželky ho připravují z hovězího krku a na hovězím loji. Zkuste to taky – podle receptu Jakuba Nováka.

Na 4 porce potřebujete:

Příprava: 2 hodiny

100 g hovězího loje
½ kg najemno nakrájené cibule
400 g masa z hovězího krku
1 hrst celého černého pepře
1,2 l hovězího vývaru
300 g sádla
37 g hladké mouky
1 lžičku drceného kmínu
sůl a pepř k dochucení
600 g rýže k podávání

  1. Na hovězím loji osmahněte cibuli do světle hnědé barvy. Mezitím si nakrájejte maso na menší kousky.
  2. Kuličky pepře nasucho opražte na pánvi a pak je spolu s masem přidejte k cibuli. Opečte hovězí ze všech stran. Podlijte ho trochou vývaru, aby bylo ponořené, přidejte kmín a pomalu duste.
  3. Po hodině a půl by maso mělo být dostatečně měkké. Vyndejte ho z hrnce a šťávu dolijte zbylým vývarem. Přiveďte k varu.
  4. Připravte si sádlovou jíšku. Do rozpuštěného sádla vmíchejte mouku a restujte dozlatova. Hotovou jíškou zahustěte vývar s masem a pořádně promíchejte. Omáčku přeceďte přes jemné síto.
  5. Vraťte maso do omáčky, osolte a opepřete. Můžete přidat i pár kuliček pepře z cedníku.
  6. Servírujte s dušenou rýží.
Mohlo by vás zajímat
Maso na rajskou

Poradíme jak ho vybrat a přihodíme i recept od kuchaře z Amasa!

Více zde

Proč je mramorovaný steak nejlepší

Načíst další článek...