Facebook Instagram

Hovězí veverka na víně

1314
14. února 2019 Autor: Klára Kvitová Foto: Honza Zima

Veverka na víně je jediná stálice v nabídce restaurace Kuchyň v Salmovském paláci. Šéfkuchař Marek Janouch se inspiroval ve starých kuchařkách a vyladil recept k dokonalosti. Uvařte si podle něj maso, které se rozpadá na jazyku a jeho silnou chuť doprovází voňavá omáčka z červeného vína.

Hovězí veverka na víně

Doba přípravy: asi 3 hodiny
Na 4 porce potřebujete:

 

800 g hovězí veverky
50 g sádla nebo hovězího loje
snítku rozmarýnu
500 ml suchého červeného vína
5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 l hovězího vývaru
300 g mrkve, nakrájené na kostičky
120 g celeru, nakrájeného na kostičky
100 g kořenové petržele, nakrájené na kostičky
100 g cibule, nakrájené na klínky
100 g žampionů nakrájených na klínky
50 g nakládaných cibulek
sůl a čerstvě namletý pepř

 

  1. Maso osolte, opepřete a spolu se snítkami rozmarýnu opečte na sádle ze všech stran. Zalijte polovinou červeného vína a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.
  2. Připravte si rozvar z koření pepř, nové koření a bobkový list orestujte nasucho a zalijte trochou vývaru. Krátce povařte.
  3. Orestujte kořenovou zeleninu a až nakonec přihoďte k opečeným kouskům cibuli. Přilijte zbytek červeného vína, provařte a vlijte rozvar z koření i hovězí vývar. Lehce povařte a hotovým nálevem zalijte maso. Pečte doměkka trvá to asi 2½ hodiny.
  4. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a omáčku dochuťte solí a pepřem. Přidejte žampiony, které jste předtím krátce orestovali, nakládané cibulky a vše promíchejte.
  5. Hotovou omáčkou přelijte maso a podávejte nejlépe s bramborovými plackami.

Bramborové placky

Suroviny na 40 placek:

1 kg uvařených a oloupaných brambor
1 vejce
250 g hrubé mouky
sůl

  1. Brambory nastrouhejte, přidejte vajíčko a osolte. Vymíchejte těsto a postupně přisypte a zapracujte mouku.
  2. Vytvarujte menší placičky o velikosti asi jako dívčí dlaň.
  3. Placičky pak opékejte na pánvi omaštěné sádlem z obou stran.

Trhané hovězí maso z Kantýny

Načíst další článek...