„Popel je při grilování cenný pomocník, rozhodně ho nevyhazujte. Vychladlý popel se vám totiž bude hodit, až bude potřeba zmírnit žár grilu,“ radí šéfkuchař Čestru Pavel Brichzin a ukazuje na kovové kýble, ve kterých pod grilem v Čestru skladují kila popela.
Jakmile gril dohoří, nechte ho úplně vyhasnout. Až popel zcela vychladne, prosijte ho nebo z něj vylovte poslední větší nevyhořelé kusy. „V Čestru vždycky ráno prosijeme všechno, co v grilu zbylo. Velké nevyhořelé kusy posuneme dopředu a zasypeme novým uhlím. Necháme ho rozhořet a rovnou zasypeme popelem. Doma to můžete udělat stejně – jakmile budou uhlíky žhavé, hned je posypte trochou popela. Žár se zmírní a uhlíky budou mít teplotu tak akorát na grilování,“ popisuje Pavel celý postup.
Už žádné hašení vodou
Popel se vám bude hodit i v průběhu grilování – kdykoli vám do grilu ukápne tuk, a tak vyskočí plameny, sundejte rošt a plamen uhaste hrstí popela. Nebojte se, uhlíky neuhasíte zcela. Pokud vám připadá, že hřejí málo, pořádně je prohrábněte. Žár zesílí.
Popel můžete využít také při rozdělení grilu na zóny s různou intenzitou žáru. Na části s vysokým žárem steaky ugrilujte a pak je nechte na kraji odpočinout.
Hodily by se vám další užitečné triky? Klikněte na záložku Grilování – najdete tam nejen rady, ale třeba i tipy na ty správné partie masa na gril.

Taktiky, které se v praxi osvědčily profesionálním kuchařům. Vše od výběru uhlí až po závěrečný „úklid“.