Facebook Instagram

Medium rare, medium, well done: Jak správně propéct steak?

29. června 2023 Autor: Klára Kvitová

Podle mnoha řezníků a kuchařů je nejlepší steak propečený tak akorát, tedy na stupeň medium rare. Vynikne tak chuť a křehkost masa. Existuje však tisíc názorů na to, jak moc, nebo málo ho propéct. Pro začátek je dobré naučit se, jaké stupně propečení existují a jak je měřit.

Teploměr je při grilování steaků nezbytnost. Propečení lze sice odhadnout pohmatem, ale u větších a dražších kousků se rozhodně vyplatí mít teploměr a propečení změřit v jádru masa. 

Teplotu měřte vpichovým teploměrem, který měří teplotu na špičce. Do masa ho vpichujte zásadně z boku poté, co steak opečete z obou stran, doporučuje Pavel Brichzin z Čestru.

V Čestru se osvědčily teploměry Meater. Postačí vám i obyčejný vpichový teploměr nižší cenové kategorie, ale pokud je grilování vaše vášeň, doporučujeme investovat do kvalitního kousku.

Stupně propečení podle teploty servírování

Bleu, blue 

4349 °C

Střed je tmavě červenofialový, studený, lepkavý. Steak je mírně šťavnatý.

Rare

4954 °C

Střed je jasně červenofialový, teplý a měkký. Steak je šťavnatý.

Medium rare

5457 °C

Střed je jasně červený, teplý a měkký. Steak je velmi šťavnatý.

Medium

5763 °C

Střed je růžový a poddajný. Steak je lehce šťavnatý.

Medium well

6368 °C

Střed je hnědý s růžovým nádechem. Steak je velmi málo šťavnatý.

Mohlo by vás zajímat
Maso na gril pro celou rodinu

Pro princezny, tygry i mláďata!

Více zde

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Tipy od šéfkuchařů, perfektně ugrilované steaky, nápadité omáčky i přílohy! To vše váš naučí šéfkuchaři a řezníci z Ambiente v pražském centru Um! Vyberte si kurz, který z váš udělá vyhlášeného hostitele!

Přílohy k masu z grilu

Načíst další článek...