Vepřový bůček
Na 4 porce potřebujete:
1,2 kg vepřového bůčku
slunečnicový olej na potření
sůl
- Maso nechte v celku. Očistěte ho od silnější vrstvy tuku a vykostěte.
- Potřete olejem a pak osolte po celém povrchu.
- Troubu předehřejte na 250 °C a dolů dejte plech s vodou – zajistí dostatečnou vlhkost. Nepodlitý bůček pečte z každé strany asi 30 minut, dokud se kůže nenafoukne.
- Snižte teplotu na 180 °C, přepněte na spodní ohřev a zvolna dopečte. Trvá to asi 90 minut.
- Podávejte s čerstvým chlebem, kysaným zelím a vejmrdou.
Vejmrda
Na 4 porce potřebujete:
200 g jablek, očištěných a nastrouhaných
25 g cukru
25 ml octa
30 g najemno nastrouhaného křenu
špetku soli
Smíchejte všechny ingredience. V lednici vám vydrží 2 až 3 dny.
Tip: Hotový bůček krájejte křupavou kůží dolů. Řez bude snazší a kůže se nerozdrolí.

Jaké jsou triky šéfkuchařů z Kantýny, aby kotleta držela pohromadě a měla křupavou kůrčičku?