Krk na paprice
Na 4-6 porcí potřebujete:
2 kg hovězího krku
směs koření (tymián, uzená paprika, červená paprika, mletý koriandr, černý pepř, oregáno)
4 lžíce hovězího loje
500 g bílé cibule
4 stroužky česneku, oloupané a nastrouhané
2 lžičky mleté papriky
2 lžíce cukru
1 malá plechovka rajčat
1 červená paprika
- Hovězí krk nasolte a obalte směsí koření (tymián, uzená paprika, červená paprika, mletý koriandr, černý pepř, oregáno). Přes noc nechte krk uležet.
- V hrnci zahřejte lůj a maso v něm ze všech stran důkladně orestujte. Poté dejte maso stranou a dno jemně zasypte kmínem, aby se na tuku hezky rozvoněl. Přidejte bílou cibuli nakrájenou na větší kousky a opékejte do tmavě hněda. Pokude je třeba, lehce podlévejte základ vodou, aby se cibule nepálila. Přidejte česnek a lehce orestujte.
- Dno zasypte mletou červenou paprikou a minutu ji zapražte, aby nezhořkla. Přidejte zhruba lžíci cukru, plechovku rajčat, směs podlejte vodou a chvíli povařte. Vložte maso zpět do hrnce a nechte vše při co nejnižší teplotě dusit. Až bude maso krásně měkké, vyjměte ho a pokrájejte. Vzniklou omáčku svařte na požadovanou hustotu a na závěr k ní přidejte červenou papriku, kterou jste předtím opekli v troubě, zbavili slupky a pokrájeli na kolečka.