Přípravy: do 30 minut
Na 4 porce potřebujete:
320 g rozpůlených ředkviček
200 g pažitkové emulze
80 g nakládané červené cibule
80 g chleba z Esky, natrhaného na menší kousky a jemně opečeného na másle
Na pažitkový olej:
300 ml slunečnicového oleje
320 g pažitky
200 g listového špenátu
Na nakládanou červenou cibuli:
10 g cukru krupice
20 ml octa
80 ml vody
30 g červené cibule, nakrájené na měsíčky
špetka soli
Na pažitkovou emulzi:
8 žloutků
120 ml pažitkového oleje
60 ml vinného octa
sůl a pepř
1. Začněte pažitkovým olejem, který budete potřebovat na pažitkovou majonézu. Olej zahřejte na 70 °C a přelijte do mixéru. Přidejte pažitku, špenát a vše mixujte asi 5 minut dohladka. Hotovou směs přeceďte přes plátno do průhledné nádoby a uložte do lednice. Po vychlazení zůstane olej nahoře – opatrně ho slijte.
2. Připravte si nakládanou cibuli. Ve vodě smíchejte cukr se solí a octem a povařte. Přihoďte nakrájenou cibuli, přiklopte a nechte vychladit.
3. Teď je na řadě majonéza. V míse začněte šlehat žloutky a pomalu přilévejte pažitkový olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Pak přidejte vinný ocet, dochuťte solí a pepřem a pořádně zamíchejte.
4. V jiné míse smíchejte nakrájené ředkvičky s kousky chleba. Na talíři vytvořte lůžko z majonézy, na něj naservírujte směs ředkviček s chlebem a rovnoměrně posypejte nakládanou červenou cibulí. Každou porci můžete ještě pokapat petrželovým olejem.
