Suroviny:
1½–2 kg nízkého roštěnce v celku
pepř (směs tří druhů)
česnek, nakrájený nadrobno
čerstvá hladkolistá petržel, nakrájená nadrobno
sůl – množství odpovídá 2,5 % váhy masa
olivový olej na potření
snítka rozmarýnu a tymiánu
- Maso vyvažte provázkem tak, aby mělo rovnoměrný válcovitý tvar. Pod provázek zastrčte snítku rozmarýnu a tymiánu.
- Potřete hovězí olivovým olejem, nasolte a rovnoměrně obalte ve směsi pepře, česneku a petržele (množství záleží na tom, jak velký kus nízkého roštěnce máte). Nechte uležet v lednici, ideálně přes noc.
- Kuchyňskou utěrkou setřete větší kusy petržele, aby se při pečení nespálily a nezhořkly. Na rozpálené pánvi opečte maso dohněda.
- Předehřejte troubu na 100 °C a hovězí v ní pečte zhruba 100 minut. Teploměrem průběžně kontrolujte teplotu uvnitř masa – jakmile ukazuje 54 °C, vyndejte rostbíf z trouby.
- Po vychladnutí odstraňte provázek a maso krájejte na tenké plátky. Podávejte jen tak, nebo s přílohou dle libosti.
