Suroviny:
hovězí holubička v celku (větší kus)
sůl
pepř
Postup:
- Maso pečlivě očistěte od blan.
- Ze všech stran ho osolte, opepřete a potřete hořčicí.
- Zavakuujte a nechte 3–4 dny odležet v lednici.
- Odležené hovězí vybalte a nechte natemperovat při pokojové teplotě.
- Rozpalte pánev nebo gril a maso na něm zprudka opečte ze všech stran.
- Do středu opečeného masa vpíchněte teploměr. Pak hovězí položte na mřížku do trouby vyhřáté na 50 °C.
- Doba pečení záleží na velikosti masa. Důležité je hlídat teplotu – jakmile se na teploměru ukáže 48 °C, je rostbíf hotový.
- Po opečení nechte hovězí vychladnout a poté ho krájejte na tenké plátky. Ještě teplé maso je dobré na zatížit a počkat, až vychladne. Maso trochu povolí a bude se vám lépe krájet. Lze to však zvládnout i zatepla.
Tip na přílohy:
V Kuchyni podávají rostbíf s majonézou smíchanou s pestem z medvědího česneku. Pokud jste propásli jeho sezonu a pesto nemáte v zásobě, skvěle poslouží také majonéza s nastrouhaným křenem nebo křenovým olejem. K rostbífu vždy přidejte nějaký druh nakládané kyselé zeleniny – okurky, cibulky, kozí rohy nebo kvašenou zeleninu. Pokud budete maso servírovat zatepla, dejte si ho s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.
Jaké maso použít na roastbeef?
V Kuchyni se osvědčila holubička, ale jako roastbeef můžete připravit třeba vrchní šál nebo nízkou roštěnou a další partie. Obecné pravidlo zní – vybírejte co nejlibovější kus.
