400 g prorostlého hovězího krku mletého
500 g vepřového boku bez kosti a kůže, mletého
700 g vepřové plece, mleté
150 ml mléka
100 g housky, na kostičky
1 cibule, najemno nakrájená
2 stroužky česneku, drcené
2 vejce, prošlehaná
sůl, čerstvě drcený pepř a kmín, majoránka
- Předehřejte troubu na 180 °C. Mléko nalijte do mísy a namočte do něj kostičky housky. Mleté maso promíchejte se všemi ingrediencemi kromě housky.
- Propracujte - tak dlouho dokud se nebude směs lepit na prsty. Přidejte housku a ještě jednou pořádně promíchejte. Vytvarujte si dva válečky, se kterými ještě několikrát hoďte o prkýnko, aby se ze směsi dostal vzduch. Navlhčenými dlaněmi uhlaďte do podlouhlých šišek. Nechte v lednici minimálně půl dne odpočinout, aby se sekaná zatáhla a držela pohromadě. Šišky dejte do pekáčku, lehce podlijte vodou a pečte 30 minut na 180°C a poté dalších 30 minut na 150°C.

Tipy od řezníka a šéfkuchaře. Recept z Café Savoy jako bonus!