Na 5 porcí potřebujete:
1 kg hovězího hrudí
½ kg najemno nakrájené cibule
½ plechovky nakrájených konzervovaných rajčat
1 malé světlé pivo
2 bobkové listy
1 lžíce cukru
10 krajíců chleba Eska 33
Na rub:
50 g mletého hořčičného semínka
30 g mletého kmínu
5 g mletého černého pepře
5 g kajenského pepře
špetku mletého fenyklu
30 g soli
Na salát:
¼ hlávky bílého zelí
¼ hlávky červeného zelí
malý kelímek plnotučného bílého jogurtu
2 lžíce vinného octa
hrst nakrájené pažitky
špetku soli, pepře a cukru
- Smíchejte všechny suroviny na rub.
- Hovězí ze všech stran osolte, narubujte a nechte aspoň den odležet v lednici.
- Vyndejte maso z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu. Pak ho na rozpáleném hovězím loji ze všech stran zatáhněte dohněda.
- V hrnci, ve kterém jste opékali maso, osmahněte cibuli a přidejte rajčata. Ještě chvíli restujte. Pak přisypte cukr a nechte zkaramelizovat.
- Přilijte pivo, přihoďte bobkový list a vše ještě jednou provařte. Do směsi vložte hovězí, přikryjte a pečte přes noc při teplotě 110 °C.
- Opečené maso vyndejte, šťávu sceďte a zredukujte na hustší omáčku. Hovězí nakrájejte na tenké plátky a vraťte do šťávy.
- Oba druhy zelí nakrouhejte a smíchejte s jogurtem. Přidejte vinný ocet, sůl, pepř, cukr, pažitku a promíchejte.
- Krajíce chleba Eska 33 nasucho opečte a rovnoměrně potřete salátem. Na něj pak rozprostřete plátky masa.