Facebook Instagram

Seznamte se s chovateli Našeho masa

573
25. března 2019 Autor: Klára Kvitová

Záruka kvality? Přátelské vztahy, dlouhodobá spolupráce s chovateli a znalost původu masa. Připravili jsme pro vás seznam a přehlednou mapu chovatelů, od kterých Amaso (dodává maso do řeznictví Naše maso a Kantýna) dlouhodobě odebírá volky, jalovice a přeštíky. K tomu jsme přidali i hlavní dodavatele drůbeže a jehňat do Našeho masa.

Šéf Amasa Vlasta Lacina Jiroš nám o každém z nich řekl pár slov:

Jatka Toro Hlavečník (Chovservis)
„Ředitel jatek František Štefunka je pro mě největší borec přes maso u nás. Je to uznávaný odborník a stál u začátku naší práce. To on nás přivedl ke zrání masa. Byl prvním dodavatelem stařeného masa do restaurace Čestr (teď je v rekonstrukci) – od něj jsme pak základy technologie staření převzali.“

Svaz chovatelů čestru
„Zhruba před pěti lety nás oslovil tehdejší předseda svazu Josef Kučera s tím, že jim lidé volají a chtějí si u nich udělat rezervaci na večeři – mátla je podobnost názvu s naší restauraci Čestr. Díky tomu jsme se potkali a navázali spolupráci. Přivedli nás na spoustu chovatelů, od kterých teď odebíráme maso. Jejich dceřiná společnost Cattle Market pro nás z vybraných chovů stahuje pěkné jalovice a pak je dochovává podle našich představ.“

Chov přeštíků v Radostově (Chovservis)
„Se zootechnikem Štěpánem Homoláčem spolupracujeme od roku 2014. Je to obrovský nadšenec – chov přeštíků v Radostově založil právě on. Odebíráme od něj i plemeno česká landrasa, ze kterého vaří například v Kuchyni.“

Chov přeštíků v Mladoticích
„Zootechnik Jaroslav Bejda doslova žije pro přeštíky. Jeho chov je největší v republice a dá se říci, že tam má předky každý přeštík. František Kšána sem jezdil kupovat vepře a propagoval jejich jedinečné vlastnosti u pražských šéfkuchařů. Díky tomu narazil na Ambiente, navázali jsme spolupráci a vzniklo řeznictví Naše maso. Mladoticím vděčíme za to, že jsme se poznali – a samozřejmě za přeštické čuníky nejvyšší kvality.“

Mohlo by vás zajímat
Přeštický vepř

Kdo má to nejlahodnější, nejkřehčí a nejšťavnatější maso? Jednoznačně přeštík!

Více zde

Chov volků ve Zbirohu farma Líšná
„Zdejší zvířata tráví část života na pastvinách. Ředitel Jakub Červenka nám kdysi kývl na návrh chovat volky. Ceníme si toho, že byl ochotný to kvůli nám zkusit. Za zootechnikem Petrem Pánkem bereme lidi z restaurací na exkurze. Se všemi tu máme velmi přátelské vztahy.“

Chov volků v Mžanech
„Náš největší dodavatel – volkové odsud patří k nejlepším. Zootechnik František Šitler se nebojí experimentovat, zrovna pro nás na zkoušku chová tři kravky. Sám si chová a udí kuřata, a nejen proto k němu vždycky rádi jedeme na návštěvu.“

Chov wagyu ve Sloupnici
„Rodina Krontorádových je hotový poklad. Vždycky od nich odjíždíme nabití pozitivní energií. Potkali jsme se díky jejich dceři Janě, která byla na stáži v La Degustation Bohême Bourgeoise. Chov wagyu byl pro Petra Krontoráda původně ,jen‘ vášní. První kus jsme spolu porazili v roce 2015 – byl to býk, ale nestálo to za nic. Krontorádovi pak hodně cestovali a inspirovali se v zahraničí – podle toho změnili chov i způsob krmení, a hlavně přešli na volky a jalovice. Dnes jejich masu chybí jen velmi málo k dokonalosti.“

Chov jalovic v Liboměřicích
„Zootechnik Zbyněk Buřval pro nás chová velmi pěkná zvířata. Je jedním z našich největších dodavatelů jalovic.“

Chov jalovic v Příkosicích
„I když nám zootechnik Miroslav Durďák dodává jen šest jalovic třikrát nebo čtyřikrát do roka, je pro nás důležitým a dlouhodobým partnerem.“

Chov jalovic v Dobříši
„Také odsud odebíráme třikrát nebo čtyřikrát ročně šest jalovic. Je to pro nás menší, ale důležitý partner.“

Chov volků v Uhříněvsi
„V Uhřiněvsi je statek Výzkumného ústavu živočišné výroby. Jejich zootechnik Vladimír Němeček je trochu svéráz, ale volky prostě umí. Porážejí je na vlastních jatkách. Spolupracujeme s nimi už delší dobu.“

Chov jalovic v Chýšti
„Jalovice z Chýště jsou pěkně zmasilé a protučnělé, proto je od nich rádi bereme, i když spíš nárazově.“

Chov jalovic Radešínská Svratka
„Od paní zootechničky Lídy Sklenářové odebíráme nejlepší jalovice – jsou krásně mramorované tukem. Není jich moc, ale lepší jsem nikdy neviděl.“

Vlasta Lacina Jiroš

Jeden ze služebně nejstarších a nejzkušenějších lidí v Ambiente začínal jako kuchař, nyní je spolumajitelem Amasa. To dodává maso do dobrých restaurací v Praze i mimo ni. Zasadil se o vývoj optimálního postupu suchého zrání hovězího masa.

Chov volků v Petrkově
„V Petrkově mají čistě pastevní chov. Volci tady rostou déle a nejsou mramorovaní. Máme za sebou dvě porážky a teď s chovateli řešíme dokrm na konci života zvířete, aby se do masa dostalo víc tuku.“

Chov volků v Machově
„U manželů Hubkových to vypadá jako v pohádce, farma je v údolí mezi pastvinami, na kterých se zvířata přes léto pasou. Chovatelé bydlí hned vedle. V současnosti řešíme totéž co v Petrkově – musíme zajistit větší vykrmování na konci života, aby bylo maso víc protučněné.“

Přidal se i generální manažer Našeho masa Radek Chaloupka:

Chov kuřat v Rašovicích
„Pan Martínek za námi kdysi do Ambiente přišel a nabízel jejich ,lepší kuře‘ – tak mu tehdy říkal. Byli jsme se podívat na jeho farmě, kde kuřata pobíhají volně v halách a mají dostatek pohybu. To se nám líbilo a tak jsme si plácli.“

Chov jehňat a ovcí na Ekofarmě Kosařův mlýn
„Tomáš Kosař je velmi podnikavý chlap, se kterým je radost spolupracovat. I proto, že všechna jednání končí v nedaleké cukrárně. Bereme od něj jehňata i dospělé ovce plemena Suffolk a jejich kříženců. Jsou z nich výborné hamburgery. Maso jsme zkusili i vystařit – výsledek byl skvělý, a tak v tom možná budeme pokračovat. Jehňata od nich odebíráme celoročně.“

Chov hus a kachen v Chelčicích
„Paní Tůmová má malou farmu v údolí v Nestanicích a husy chová venku. Líbí se mi jejich rodinný přístup a vyhovuje nám, že zvířata porážejí i bourají přímo na farmě. Odběratele si pečlivě vybírá – přišla si do řeznictví osobně zkontrolovat, jestli s jejím masem zacházíme dobře.“

Chcete se o chovatelích a mase od nich dozvědět ještě víc? Sledujte náš blog chystáme rozhovory a reportáže z jednotlivých farem a chovů. 

Mokré zrání masa

Načíst další článek...