Facebook Instagram

Španělský ptáček z Kantýny

1801
3. dubna 2019 Autor: Klára Kvitová Foto: Jakub Dohnálek

Česká klasika na nedělní oběd? Zkuste španělské ptáčky podle receptu zástupce šéfkuchaře Pavla Brichzina.

Na 4 porce potřebujete:

Na ptáčky:
4 plátky vrchního šálu, každý o váze asi 180 g
0,1 l plnotučné hořčice
8 tenkých plátků anglické slaniny
2 kyselé okurky
2 vejce natvrdo
2 nožičky Našeho párku
sůl a pepř

Na omáčku:
½ kg cibule, nakrájené najemno0,15 kg sádla
všechen výpek z ptáčků
0,15 kg másla
sůl a pepř

  1. Jednotlivé porce masa rozklepejte paličkou na tenké plátky.
  2. Každý plátek rovnoměrně pomažte hořčicí a položte na něj nejdřív dva plátky slaniny, pak půlku okurky, vejce a párku. Zabalte do závitku a svažte provázkem.
  3. Vložte do pekáče a v troubě předehřáté na 250 °C pečte odkryté 20 minut, aby se maso zatáhlo. Poté pekáč zakryjte a pečte 2 hodiny při 160 °C.
  4. Cibuli opečte na sádle dozlatova. Zalijte šťávou z ptáčků a rozmixujte. Odstavte z plotny a vmíchejte studené máslo. Podle potřeby dosolte, opepřete a přelijte omáčkou ptáčky. Podávejte s dušenou rýží.

Tip: Pokud chcete dělat ptáčky jako naše babičky, stáhněte jednotlivé závitky do pobřišnice (pořídíte ji v řeznictví). Ta totiž pustí tuk a ptáčci jsou pak šťavnatější. Před použitím pobřišnici několikrát propláchněte ve studené vodě podobně jako dršťky.

Mohlo by vás zajímat
Trhané hovězí maso z Kantýny

Rozpalte troubu, a jdeme na to!

Více zde

10 základních rad, jak ugrilovat perfektní steak

Načíst další článek...