Facebook Instagram

Tatarák od Kalendů

257
3. dubna 2023 Autor: Klára Kvitová

Tatarák od Kalendů je na menu už od otevření a stále patří k místním hitům. Je mletý nahrubo a dává vyniknout přirozené chuti masa. Výraznou roli hraje příloha – topinka s plátky uzeného morku. Zkuste si ho připravit doma podle receptu zástupce šéfkuchaře Ondry Landy.

Na 1 porci tataráku potřebujete: 

110 g hovězího vrchního šálu

trochu citronové kůry

1 lžičku zastudena lisovaného slunečnicového oleje

sůl a pepř

 

Na topinku: 

30–40 g morku (vnitřku z morkové kosti)

½ menší šalotky, najemno nakrájené

hrst hladkolisté petržele, najemno nasekané

stroužek česneku na potření

máslo na chleba

sůl

krajíc chleba od Kalendů

 

 

Začněte tatarákem:

  1. Hovězí očistěte od blan.
  2. Namelte maso nahrubo. U Kalendů ho melou pouze jednou.
  3. Přistrouhejte citronovou kůru – stačí dvakrát třikrát strouhnout.
  4. Přidejte olej, pepř a sůl.
  5. Pořádně promíchejte.

A teď připravte topinky s morkem:

  1. Morkové kosti natemperujte a vyloupněte vnitřek.
  2. Vnitřky morkových kostí namočte přes noc do mléka (vytáhne z morku krev, aby nebyla cítit v chuti).
  3. Vyuďte v domácí udírně – zhruba hodinu a půl až dvě při 65 °C.
  4. Většinu vyuzeného morku nakrájejte na plátky, zbytek nasekejte nadrobno.
  5. Chleba namažte máslem a opečte na pánvi nebo grilu. Potřete česnekem.
  6. Šalotku smíchejte s petrželí a nasekaným morkem. Směsí potřete chleba.
  7. Plátky morku naservírujte na krajíc, posolte a podávejte spolu s tatarákem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený U Kalendů (@ukalendu_)

Mohlo by vás zajímat
Tatarák z Lokálu

Klasika, která neomrzí!

Více zde

Jaké jehněčí vybrat na Velikonoce

Načíst další článek...