Facebook Instagram

Tipy na přípravu japonského wagyu: Stačí mu chvilka na grilu a lehké dochucení

13. prosince 2023 Autor: Klára Kvitová

Wagyu se na pultu Našeho masa objevuje ve dvou verzích: porcované na tenké a na vyšší plátky. Zeptali jsme se tamního šéfkuchaře Martina Zavoďana, jak si wagyu připravit doma.

Partiím, které jsou nakrájené na tenké plátky, podobně jako třeba šunka, stačí na rozpáleném tálu zhruba 3 sekundy z každé strany. Maso je třeba jen zatáhnout, aby pustilo tuk, který zmáslovatí. Pozor, doma raději vezměte mašlovačku a pánev lehce potřete hovězím lojem. Tenký plátek by se totiž mohl při rychlém obracení snadno potrhat. Hotový steak lehounce poprašte kvalitní solí – v Našem mase doporučují například maldonskou nebo fluor de sal. 

Steak chutná skvěle jen tak, ale dochutit ho můžete japonskou omáčkou, tak jak ji připravují v Našem mase – smíchejte 4 díly sladké sójové omáčky, 1 díl slané sójové omáčky a 1 díl octa mirin. „Při podávání wagyu se rozhodně vyplatí předehřát talíř, protože tenké plátky velmi rychle chladnou a u tak exkluzivního masa by to byla věčná škoda,“ doporučuje Martin. 

Takto upravené ugrilované wagyu můžete podávat také s čerstvým žloutkem, do kterého budete jednotlivá sousta namáčet. K masu je výborná i omáčka yakiniku z misa a sójovky, kterou koupíte v Našem mase.

V Čestru připravují tenké plátky wagyu metodou shabu-shabu s horkým dvojitým vývarem.

Mohlo by vás zajímat
Wagyu à la shabu shabu z Čestru

Tenké plátky roštěné z wagyu podávané s horkým dvojitým vývarem s shitake a omáčkou se žloutkem a vývarem ze sušeného celeru – takhle se v Čestru servíruje japonské wagyu z Tottori!

Více zde

S wagyu, které je naporcované na plátky vysoké zhruba 0,5 cm, zacházejte jako s klasickým steakem. Nechte ho natemperovat (odležet při pokojové teplotě) a grilujte maximálně půl minuty z každé strany, aby byl propečený na stupeň medium rare. Tady už se nemusíte bát a můžete steak položit na rozpálenou pánev bez tuku, wagyu totiž pustí víc tuku, takže nehrozí, že by se vám plátek potrhal. 

Steak nechte nanejvýš minutu odpočinout na teplém místě a servírujte na ohřátém talíři. Dochucujte solí nebo stejnou omáčkou, kterou doporučujeme k tenkým plátkům. Při úpravě těch vyšších můžete trochu omáčky kápnout ke steaku přímo na pánev. Sójovka trochu zkaramelizuje a její chuť zesílí a zesládne.

Burgerovým fajnšmekrům určitě udělá radost burger z japonského wagyu. Ten prodávají v Našem mase už namletý, takže doma už stačí jen ugrilovat ho jako klasický burger – propéct na medium rare, dochutit omáčkou yakiniku a naservírovat do burgerové housky. Vyberte raději nějakou menší, aby nepřebila chuť masa. Žádné výrazné dochucení není třeba.

Mohlo by vás zajímat
Čím je unikátní chuť japonského wagyu z Tottori

Za všechno může husté mramorování!

Více zde

 

Co připravit na Štědrý večer místo ryby: poradíme vám, jaké maso vybrat, aby byla večeře šťavnatá a křupavá

Načíst další článek...