Facebook Instagram

Trhané maso z Našeho masa

54
1. srpna 2023 Autor: Klára Kvitová Foto: Honza Zima

Trhané maso je oblíbené u malých i velkých a recept na něj je jednoduchý. Klíčem k úspěchu je použít tučnější kus a maso nevysušit. Abyste si pojistili šťavnatý výsledek, sáhněte po masu z přeštíka, který má přirozeně ve svalovině tuku víc. Celý recept nám prozradil Martin Zavoďan, šéfkuchař Našeho masa.

„Maso z přeštíka se hodí k dlouhé tepelné úpravě, při které se ze svalu postupně uvolní voňavý tuk. Díky tomu je výsledek šťavnatý, měkký a plný chuti,“ dodává Martin.

Ingredience: 

600 g vykostěných vepřových kolen

100 g rubu (kořenicí směsi) 

3 stroužky česneku

50 ml oleje

12 g soli 

150 ml BBQ omáčky

  • voda nebo vývar na podlití masa

Koření na rub:

40 g červené papriky 

40 g uzené papriky 

10 g mletého černého pepře

10 g oregana

10 g mletého koriandru 

  1. Vepřová kolena potřete směsí koření, přidejte nadrobno nasekaný česnek, sůl a olej. Vše důkladně promíchejte a nechte přes noc uležet v lednici. Kuchaři maso zavakuují, domácím podmínkám vyhovuje uzavíratelná nádoba. 
  2. Druhý den rozpalte pánev (nebo gril) a kolena zprudka opečte.
  3. Zatáhnuté maso vložte do nádoby na pečení, podlijte trochou vody (nebo vývaru) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Za dvě a půl hodiny by mělo krásně změknout. 
  4. Po upečení slijte výpek do misky a roztrhejte maso pomocí dvou vidliček. Do ještě horkých vláken přilijte ohřátou BBQ omáčku – a můžete podávat.

V Našem mase pečou kolena přes celou noc při teplotě 90 až 95 °C. Partie se v podstatě konfituje ve vlastním tuku, aniž by hrozilo, že se vysuší. 

Jak maso servírovat?

Trhané maso je samo o sobě dost výrazné, přesto se do burgerové housky servíruje s uzenou majonézou a jednoduchým salátem: mrkev, různé druhy salátu a bylinky (například meduňka, koriandr, petržel, šťovík a máta) se propojí s dresinkem z olivového oleje, citronové šťávy, špetky soli a cukru. Pečivo se plní i kimchi nebo salátem coleslaw – záleží na sezoně.

 

Příště místo kolen vyzkoušejte méně tučnou vepřovou plec. Pokud by se upečené maso tvářilo suše, vmíchejte k němu část výpeku. Partie můžete marinovat až tři dny – budou ještě křehčí! Kdo si chce vychutnat čistou chuť přeštíka, nahradí BBQ omáčku pouze výpekem a šťávou z masa.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Naše maso (@nase_maso)

Mohlo by vás zajímat
Trhané hovězí maso z Kantýny

Rozpalte troubu, a jdeme na to!

Více zde

Rostbíf z Kuchyně na Hradě

Načíst další článek...