Facebook Instagram

Vysoká roštěná pečená v celku

159
27. prosince 2019 Autor: Klára Kvitová Foto: Honza Zima

Stařený prime rib v celku je luxusní záležitost pro masové fajnšmekry. Přitom potřebujete jenom maso, teploměr a pár surovin. Ukážeme vám jak na to – krok za krokem!

Příprava: 30 minut
Pečení: 45 hodin
Na 4 porce potřebujete:

kg vysokého roštěnce v celku (pokud objednáváte na webu, dejte do košíku dva až tři steaky a do poznámky napište, že si přejete maso doručit v celku)
2 lžíce plnotučné hořčice
2 snítky rozmarýnu nebo tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř

Tip: Maso si kupte v e-shopu nebo dopředu objednejte v řeznictví a poproste řezníky, ať vám ho vyvážou, aby drželo tvar. Tuku na povrchu se nelekejte maso díky němu zůstane krásně šťavnaté.

  1. Maso ze všech stran osolte a opepřete. Nešetřete a koření do roštěnce pořádně vmasírujte.
  2. Rovnoměrně potřete hořčicí a za provázky zastrčte snítky bylinek. Nebo je nasekejte a rovnou přimíchejte do hořčice.
  3. Ochucené maso nechte několik hodin odležet při pokojové teplotě  klidně přes noc.
  4. Předehřejte si troubu na 80 °C. Mezitím maso ze všech stran zprudka opečte na pánvi nebo na grilu.
  5. Roštěnec položte na mřížku do vyhřáté trouby a ještě pod něj dejte plech, do kterého bude při pečení odkapávat tuk.
  6. Maso je hotové, když má v jádru 56 °C trvá to 45 hodin. Teploměr zapichujte do stejného místa, aby neunikalo zbytečně moc šťávy. Hotový roštěnec vyndejte z trouby a nechte 1015 minut odpočívat. 
  7. Nakrájejte na jednotlivé steaky, anebo seřízněte kost a pokrájejte maso na kostičky. Na kosti ale nezapomeňte a okousejte je místo dezertu!

 

Mohlo by vás zajímat
Vysoký roštěnec

Roštěná, roštěnka, rib-eye… Vše o jednom z neproslulejších kusů na steak!

Více zde

Kam na nákup?

Suroviny na tehle recept koupíte v Našem mase v Dlouhé ulici 39 nebo v řeznictví v Kantýně v ulici Politických vězňů 5, obojí v Praze 1. Anebo nakupujte online.

Carpaccio z Pizzy Nuova

Načíst další článek...