Příprava: 30 minut
Pečení: 4–5 hodin
Na 4 porce potřebujete:
1½ kg vysokého roštěnce v celku (pokud objednáváte na webu, dejte do košíku dva až tři steaky a do poznámky napište, že si přejete maso doručit v celku)
2 lžíce plnotučné hořčice
2 snítky rozmarýnu nebo tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř
Tip: Maso si kupte v e-shopu nebo dopředu objednejte v řeznictví a poproste řezníky, ať vám ho vyvážou, aby drželo tvar. Tuku na povrchu se nelekejte – maso díky němu zůstane krásně šťavnaté.
- Maso ze všech stran osolte a opepřete. Nešetřete a koření do roštěnce pořádně vmasírujte.
- Rovnoměrně potřete hořčicí a za provázky zastrčte snítky bylinek. Nebo je nasekejte a rovnou přimíchejte do hořčice.
- Ochucené maso nechte několik hodin odležet při pokojové teplotě – klidně přes noc.
- Předehřejte si troubu na 80 °C. Mezitím maso ze všech stran zprudka opečte na pánvi nebo na grilu.
- Roštěnec položte na mřížku do vyhřáté trouby a ještě pod něj dejte plech, do kterého bude při pečení odkapávat tuk.
- Maso je hotové, když má v jádru 56 °C – trvá to 4–5 hodin. Teploměr zapichujte do stejného místa, aby neunikalo zbytečně moc šťávy. Hotový roštěnec vyndejte z trouby a nechte 10–15 minut odpočívat.
- Nakrájejte na jednotlivé steaky, anebo seřízněte kost a pokrájejte maso na kostičky. Na kosti ale nezapomeňte a okousejte je místo dezertu!
