Facebook Instagram

Z čeho uvařit guláš?

217
31. října 2019 Autor: Klára Kvitová Foto: Jakub Dohnálek, Video: We Are productions, s.r.o

Mistr řezník František Kšána z Našeho masa vám poradí, jak vybrat maso na guláš, aby měl přesně takovou chuť, jaká vám vyhovuje. Kuchař Martin Zavoďan přihodí recept.

Hovězí guláš můžete uvařit z:

  • kližky je to masitá a klihovatá partie. Klihovaté části se v omáčce rozpustí a dodají jí sílu. Použijte buď přední, nebo zadní;
  • karabáčku je méně klihovatý a více masitý;
  • hovězího krku má v sobě tučné části, které můžete vyříznout, pokud vám nechutnají.
Mohlo by vás zajímat
Pikantní krk na paprice z Našeho masa

Doma si ho teď můžete užít stejně jako na stojáka v řeznictví!

Více zde

Hovězí guláš podle Našeho masa

Potřebujete:
4 lžíce sádla
1 kg cibule, nakrájené najemno
1 kg hovězího masa
1 l hovězího vývaru
½ krajíce staršího chleba, nakrájeného na kostičky
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
1 lžíce soli
1 lžička pepře

  1. Ve větším kastrolu rozehřejte polovinu tuku a dejte opékat cibuli. Kostky masa osolte a opepřete. Až bude cibule opečená dohněda, přidejte k ní maso.
  2. Pomalu opékejte. Kdyby se vám maso připékalo, zlehka ho podlijte vývarem. Zatímco se maso restujte, na menší pánvi si rozehřejte zbytek tuku a opečte na něm kostičky chleba.
  3. Jakmile je maso opečené ze všech stran, přidejte k němu protlak a krátce zarestujte. Podlijte trochou vývaru. Přisypte papriku a znovu krátce zarestujte. Potom zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené, ale neplavalo.
  4. Přidejte kmín, utřený česnek a osmažený chléb. Hrnec zakryjte pokličkou a pomalu duste, dokud maso nezměkne. Když je maso hotové, přidejte majoránku a ještě krátce provařte. 
  5. Podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

 

Jalovici, nebo vola? Oba!

Načíst další článek...