Pro 4–5 osob:
1 kg hovězí loupané plece
1 kg cibule, nakrájené najemno
100 g najemno nakrájených kyselých okurek do základu
150 ml láku z kyselých okurek
4 l hovězího vývaru (3 l na základ + 1 l na pečení masa)
400 g malých okurek k podávání
4–5 lžiček másla (1 lžička na porci)
sůl a pepř
dušená rýže k podávání
- Troubu předehřejte na 180 °C a pusťte se do přípravy masa. Loupanou plec ze všech stran osolte a opepřete. V pekáči ji podlijte vývarem a pečte doměkka. Délka pečení záleží na velikosti masa – množství, které uvádíme v receptu, upečete za 2–3 hodiny.
- Mezitím si vytvořte základ. Na sádle pomalu opečte cibuli do zhnědnutí.
- Přidejte okurky i lák. Osolte a opepřete.
- Zalijte vývarem a provařte. Trvá to asi hodinu.
- Hotový základ pořádně rozmixujte a poté přeceďte přes cedník.
- Maso nakrájejte na plátky a přelijte omáčkou.
- Menší okurky opečte na másle. Na talíři je naservírujte na plátky masa.
- Podávejte s dušenou rýží.
Tip: Postup můžete obrátit – nejdříve si připravte základ a v něm pak dopečte maso.

Jednoduchý recept, ke kterému budete potřebovat hlavně dvě zásadní ingredience – dobré maso a teploměr!